A Farsangról mégegyszer Farsang ~ a fánk készítések ideje
A fánk kultúrtörténete tele van meseszerű történettel. Egyesek szerint egy bécsi pék, bizonyos Krapfen úr özvegye „találta fel", természetesen véletlenül. Átvéve férje műhelyét, a kenyérre türelmetlenül várakozók felé hajított egy darab tésztát, ám az egy lábas sercegő olajba esett.
Hát... A másik variáció sem életszerűbb, abban ugyanis XVI. Lajos felesége, Marie Antoinette szerepel, amint elkóborol az udvari bálról, és egy mézeskalácsostól édes tésztát vásárol.
|
|
Farsangi fánk
Hozzávalók :
600 g liszt,
½ liter tej,
60 g vaj,
50 g cukor (vagy: 25 g Fruktóz),
30 g élesztő,
3 cl rum,
só,
5 db tojás
1 cs. Vaníliás cukor,
olaj a sütéshez,
porcukor a szóráshoz.
Elkészítés:
100 g lisztből, az élesztővel, 1 dl langyos tejjel, kevés cukor és csipet só hozzáadásával kovászt készítünk; nem túl meleg helyen kelesztjük.
A többi lisztből kis sóval, 40 g cukorral, a maradék langyos tejjel, 5 tojás sárgájával és az előbb lekészített kovásszal, fakanállal középkeménységű tésztát keverünk, közben a rumot és a vajat apránként belekeverjük.
Addig dolgozzuk a tésztát, amíg hólyagos nem lesz, ill. leválik a tál faláról.
Letakarjuk, és nem túl meleg helyen kelni hagyjuk. Ha megkelt, lisztezett deszkára kiborítjuk és fánkszúróval kiszaggatjuk. Gyengén lisztezett abroszra rakjuk, letakarjuk és újra kelesztjük.
Az olajat mély edényben melegítjük. Nem túlforró zsiradékba rakjuk a fánkot, annyit, ami az edénybe belefér. A fánk közepét benyomjuk,és úgy rakjuk az olajba, hogy az alsó fele, amellyel az abroszon volt, most felülre kerüljön. Fedő alatt süljük. Ha pirul, a másik oldalára forgatjuk, most már fedő nélkül sütjük készre.
Arra ügyeljünk, hogy az olaj ne forrósodjon fel nagyon, akkor kevés hideg olajjal hűtjük.
Utána kiszedjük és papíron leitatjuk az olajat.
Tálalás előtt porcukorral megszórjuk. Barackízzel tálaljuk.
Jó étvágyat !!
|
|
|
|